30/6/07

ΞΥΠΝΑ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ!...

Η αλήθεια είναι ότι μας πήρε κάμποσο να ξυπνήσουμε εδώ στο Εργαστήριο... Δεν λέω "εδώ στους Ηλεκτρολόγους" γιατί αυτήν τη στιγμή είναι αμφίβολο πόσοι "συγχωριανοί" μου αντιλαμβάνονται το μέγεθος της κοροϊδίας ΚΑΙ ταυτόχρονα έχουν διάθεση να κάνουν κάτι γι' αυτό.

Τώρα θα συνεχίσω καταθέτοντας μια "αιρετική" άποψη. Την καταθέτω καλόπιστα και καλόβουλα, γι' αυτό σας παρακαλώ μη μου πρήξετε τα cohones από το πρώτο κιόλας post. :)

Μερίδιο ευθύνης για το παραπάνω φαινόμενο πρέπει σίγουρα να έχουν και τα projects. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από ψευτο-εγωισμούς. Τί ποσοστό των χρημάτων που έρχονται στο ΕΜΠ από έργα οφείλονται στη ΣΗΜΜΥ; Το 90% ; Μπορεί το νούμερο να είναι λάθος, αλλά δεν θα μου έκανε εντύπωση αν έβγαινε αληθινό. Θέλετε να σας το πω ωμά και κυνικά; (χωρίς να θέλω να γίνω υπερασπιστής και τιμητής κανενός) Η Σχολή γ@μ@ει και δέρνει σε επίπεδο ελληνικών και ευρωπαικών (IST) έργων. Και αυτό επί της ουσίας οφείλεται σε μας τους ίδιους τους υ/δ που στελεχώνουμε τα εργαστήρια και με την προσπάθεια που καταβάλλουμε φέρνουμε σε πέρας αυτά τα έργα. Εμείς τα λουζόμαστε, γούστο μας και καπέλο μας. Όποιος υ/δ δε γουστάρει τα projects, μένει απέξω και αναζητά άλλους τρόπους επιβίωσης. Προσωπικά εγώ έχω βρεθεί κατά καιρούς και από τις 2 μεριές αυτής της γραμμής, κι έχω μια άποψη και για τα καλά, και για τα κακά.

Ας μην δαιμονοποιούμε τα projects κατ' ανάγκην. Να δαιμονοποιούμε σίγουρα τις άσχημες πλευρές τους, π.χ. τις περιπτώσεις εργαστηρίων όπου ο υ/δ είναι υποχρεωμένος να συμμετάσχει με το στανιό, αλλιώς αντιμετωπίζει το φάσμα του διωγμού. Από εκεί και πέρα, πριν ο κάθε καθηγητής μιας άλλης σχολής μας πετάξει τα project στη μούρη, καλό θα ήταν να σκεφτεί μήπως πρέπει να στρωθεί να φέρει κι εκείνος κανένα project στη σχολή του. Αν τα παίξει σωστά και τίμια τα χαρτιά του, ζημιωμένος δεν πρόκειται να βγει.

Εξάλλου, σε όλα τα σοβαρά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (δεν αναφέρω τα αμερικάνικα για να μην μπούμε σε άλλη συζήτηση με DARPA κλπ) το phd κάθε φοιτητή είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με βαρβάτο εθνικό ή EU project. Είναι καθαρά πρακτικό θέμα: Παίζει το ρόλο του καρότου και του μαστίγιου, κι έτσι ο υ/δ καταφέρνει να ολοκληρώσει τη δουλειά του σε εύλογο χρονικό διάστημα (αυτό κατ' εμέ είναι τα 3-4 χρόνια) κι όχι να χάνει 6-7-8 χρόνια χωρίς ουσιαστική πρόοδο όπως γίνεται εδώ. Μια διατριβή η οποία είναι ξεκρέμαστη στον άερα, και η οποία δεν είναι ενταγμένη σε ένα γενικότερο ερευνητικό πλαίσιο αλλά περιμένουμε ότι θα προχωρήσει χάρη στη "θεία πρόνοια", είναι απλώς μια διατριβή η οποία γίνεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Βεβαίως, τις αντίξοες συνθήκες τις δημιουργούν και άλλοι παράγοντες (π.χ. έλλειψη καθοδήγησης), αλλά βαριέμαι να τους αναπτύξω εδώ.

Ύστερα από όσα έγραψα παραπάνω, αν νομίζετε ότι οι υ/δ της ΣΗΜΜΥ καλά κάνουν και δεν ασχολούνται τόσο καιρό με τις πληρωμές του επικουρικού, νομίζετε ΠΟΛΥ ΛΑΘΟΣ. Άλλο τα έργα, άλλο το επικουρικό. Από τη στιγμή που η κάθε κωλο-ΣΗΜΜΥ λέει στο ΥΠΕΠΘ ότι μπορεί να δεχτεί 500 και πλέον φοιτητές το χρόνο (αριθμός ανεκδιήγητος και αποκύημα αρρωστημένης σαδιστικής φαντασίας) και από τη στιγμή που περιμένει ότι όλα τα εργαστήρια και όλες οι διορθώσεις και οι επιτηρήσεις θα γίνουν από εμάς, τότε μάγκα μου θα πρέπει να πλερώσεις χοντρά. Κι όχι μόνο να τάζεις, αλλά να έχεις και τα γκαφρά στην άκρη.

Ξυπνήστε, μαλάκες Ηλεκτρολόγοι, ξυπνήστε: Δε μας δουλεύουν από το 2005 και δω, μας δουλεύουν από πολύ πιο παλιά. Και βάζω βεβαίως και τον εαυτό μου μέσα στον χαρακτηρισμό. Και στις 2 προηγούμενες συγκλήτους δεν πάτησα, σας το λέω στα ίσα. Αλλά όταν θα πάω, κάθε φορά που θα με κοιτάει ο κ. Σπαθής και θα γελά, θα γελώ κι εγώ μ' εκείνον. Θα γελώ γιατί θα ξέρω ότι θα έχω απέναντί μου αυτόν που με δουλεύει ψιλό γαζί, αλλά φοβάται να μου το πει στα ίσα σαν άντρας.

Τί προβλέπω για το μέλλον; ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ, κύριοι Ηλεκτρολόγοι. Ούτε 24 ευρώ, ούτε 18, ούτε 6. Αυτά τα ποσά τα πήραν οι λεγόμενες "μικρές" Σχολές που έχουν λίγους υ/δ και φτάσανε για όλους. Εμείς είμαστε κοντά στα 600 άτομα. Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για αστείο (Αφού σου λέω δεν θέλουνε να μας τα διαθέσουνε! Τί να κάνουμε τώρα; Τα λεφτά πρέπει να διατεθούν για ταμπελάκια, σερβιέτες και ταμπόν!). Και ιδίως από τη στιγμή που το ΕΜΠ δεν κάνει τίποτα για να λύσει το αυταπόδεικτο αίτημα της ασφάλισης στο ΚΥΤ του ΤΣΜΕΔΕ, μην περιμένετε τίποτα για επικουρικό. Τα μόνα που μπορούμε να κάνουμε είναι (α) Να είμαστε επιτέλους συνειδητοποιημένα κορόιδα. Κανείς δεν έπαθε τίποτα από λίγη αυτογνωσία. (β) Να σταματήσουμε να δουλεύουμε στα εργαστήρια. Τουλάχιστον δε θα χάνουμε αυτά τα τρίωρα από τη ζωή μας. Το επιχείρημα ότι η αποχή αυτή στρέφεται εναντίον των προπτυχιακών φοιτητών μου φέρνει γέλιο μέχρι δακρύων. Αμφιβάλλω αν υπάρχουν πλέον προπτυχιακοί που να θέλουν συνειδητά να παρακολουθήσουν εργαστήρια.

Τέλος, να απευθύνω ένα "μπράβο" στους φίλους Κώστα και Αντώνη που ξεκίνησαν το blog. Είμαι ένας απλός στρατιώτης αυτής της προσπάθειας.

2 σχόλια:

Αντώνης Γ. είπε...

Καταρχάς να πω ότι συμφωνώ στα περισσότερα σημεία που θίγεις. Μια μικρή επισήμανση μόνο στο θέμα των εισακτέων στη ΣΗΜΜΥ. Απ'όσο γνωρίζω ποτέ η ΣΗΜΜΥ δεν πρότεινε αύξηση του αριθμού των φοιτητών, το όλο θέμα εντασσόταν στην πολιτική του Υπουργείου Θρησκευμάτων (Παιδείας δε μπορώ να το πω) για άνοιγμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρακτικά σε όλους τους αποφοίτους Λυκείων. Βέβαια θα πει κανείς, ολόκληρο ΕΜΠ δεν μπορούσε να πατήσει πόδι και να πει, "Κύριοι δεν αντέχουμε τόσους φοιτητές, χωρίς σαφή αύξηση της χρηματοδότησης"; Αλλά ποιοι να το πουν αυτό. Οι κύριοι πρόεδροι-πρυτάνεις-αντιπρυτάνεις οι οποίοι κοινό μυστικό είναι ότι ουσιαστικά στηρίζουν-στηρίζονται από το εκάστοτε πολιτικό/κομματικό κατεστημένο;. Έτσι είναι όμως, όταν τα συμφέροντά που οφείλουμε να υπηρετούμε καλύπτονται από τις προσωπικές φιλοδοξίες (Γίνει και συ Υφυπουργός στην επόμενη διακυβέρνηση, μπορείς!) δεν μπορείς να περιμένεις τίποτα καλύτερο.

demon cleaner είπε...

Αντώνη, σωστά λες ότι η ΣΗΜΜΥ ποτέ δε ζήτησε αύξηση των εισακτέων φοιτητών. Από την άλλη, αυτό που ξέρω είναι ότι από τότε που βγήκε ο κωλο-νόμος του Αρσένη ("μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δίνετε") οι σχολές του ΕΜΠ παρακολουθούν παθητικά το ζήτημα και δε φέρνουν αντίρρηση στο ΥΠΕΠΘ. Πόσους θέτε για φέτος; 500; Ε, 500 θα πάρουμε.